بارگیری...
گیربکس خودرو

گیربکس خودرو

هر خودرویی برای حرکت نیاز به یک عامل تولید کننده‌ نیرو و یک عامل انتقال دهنده‌ آن دارد. تولید کننده نیرو در آن موتور یا پیشرانه است. در حقیقت نیروی تولید شده توسط پیشرانه، باید توسط یک سیستم انتقال دهنده، به چرخ‌ها منتقل شود. سه بخش اصلی این سیستم انتقال دهنده شامل کلاچ، جعبه دنده و دیفرانسیل هستند که در میان آنها جعبه دنده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. جعبه‌دنده را اصطلاحا گیربکس هم می‌گویند.

گیربکس چیست؟

گشتاور تولیدی توسط موتور باید متناسب با نیاز خودرو به چرخ ها منتقل شود. وظیفه‌ کنترل و تنظیم این قدرت با گیربکس یا جعبه دنده‌ خودرو است. درواقع گیربکس به راننده اجازه می دهد تا خودرو را با سرعت‌های مختلف در شرایط متفاوت کنترل کند. اهمیت این بخش از این جهت است که هر موتوری قادر به تولید میزان مشخصی از توان و گشتاور است. گیربکس یا جعبه دنده علاوه بر این وظایفی همچون پیشگیری از سرعت‌های ناخواسته، تنظیم جهت حرکت خودرو،کار کردن موتور بدون حرکت خودرو نیز انجام می دهد.

قطعات تشکیل دهنده گیربکس

گیربکس ها از قطعات متعددی تشکیل شده اند. مهم‌ترین بخش یک گیربکس چرخ‌دنده‌های آن هستند که بسته به نوع گیربکس در اشکال و جنس‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. هریک از چرخ دنده‌ها نشانگر یکی از دنده‌های روی دسته دنده‌ (سرعت دنده‌) داخل کابین هستند. وجود این چرخ دنده‌ها در تمام انواع گیربکس ثابت است اما نوع و تعداد آنها تغییر می‌کند.

گیربکس از اجزای دیگری همچون پوسته گیربکس، شافت ورودی یا محور کلاچ، شافت واسط یا همان محور زیر،شافت خروجی یا محور اصلی، یاتاقان، دسته دنده، میل ماهک، ماهک، دنده برنجی، کشویی دنده و کاسه نمد تشکیل شده است که هر کدام از این اجزا وظیفه مشخصی دارد و هماهنگی بین قطعات مختلف تشکیل دنده گیربکس سبب عملکرد صحیح آن می شود.

انواع گیربکس

گیربکس خودرو از ساده‌ترین شکل در اولین خودروی مدرن جهان، تولید بنز، تنها به صورت دو سرعته مورد استفاده قرار گرفت و با پیشرفت علم مکانیک این سیستم نیز پیشرفت‌های فراوانی کرد و به مرور به انواع آن اضافه شد. اکنون سه دسته بزرگ جعبه دنده وجود دارد که در زیر اشاره شده است:

گیربکس‌های دستی:

شامل گیربکس ترتیبی و گیربکس غیر ترتیبی

گیربکس‌های اتوماتیک یا خودکار:

شامل گیربکس خودکار سیاره ای و گیربکس های AMT، گیربکس CVT و گیربکس DCT

گیربکس‌ها نیمه خودکار:

شامل گیربکس تیپ ترونیک،گیربکس های شیفت ترونیک و گیربکس های تیپ ترونیک  S

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید از طریق صفحه تماس با ما نشانی و شماره تماس ما را داشته باشید.

مطالب مرتبط:

لوازم یدکی لیفان/www.yadakchinrz.ir

لوازم یدکی جک/www.yadakchinrz.ir

لوازم یدکی خودرو های چینی/www.yadakchinrz.ir

نظرات کاربران

نظر بدهید